Toimistotila, Kempele

Toimistotila, Kempele

Elvak opetti tekoälyn leikkaamaan toimistotilojensa lämmitysenergiaa. Säästöjen ohella parani myös työskentelymukavuus.
VUOSI 2023
PALVELUT Elvak CARE EcoSmart
MITÄ TEIMME Oppivan lämmityksenohjauksen pilotointi

Elvak onnistui vähentämään huomattavasti Kempeleen pääkonttorinsa lämmityskustannuksia keinoälyjärjestelmän avulla.

“Kokemukset järjestelmän pilotoinnista ovat olleet erittäin hyvät. Työntekijämme kokivat myös, että työskentelyolosuhteet muuttuivat mukavammiksi”, Elvakin palveluliiketoiminnan päällikkö Kari Vengasaho kertoo.

Selkeää säästöä

Huhti- ja toukokuun 2023 osalta lämmitykseen tarvittavan energian määrä laski 10 megawattia / kk  edelliseen vuoteen verrattuna.

Vuodet eivät ole veljeksiä ulkolämpötilojen suhteen, mutta joka tapauksessa lämmityksen energiatehokkuuden parantuminen on ollut huomattavaa Elvakin toimistosiivessä Kempeleen Voimanpesän kiinteistössä.

Pilotoinnin ansiosta Elvak voi jatkossa tarjota keinoälyohjattua lämmitysjärjestelmää Elvak CARE -huolenpitosopimusasiakkailleen.

“Keinoäly tuo huomattavia säästöjä kiinteistöjen lämmityksessä. Sen avulla voidaan leikata lämmitysenergiaa jopa 20 %”

Järjestelmä oppi nopeasti

Elvak CARE EcoSmart on oppiva lämmityksenohjausjärjestelmä. Saamansa datan perusteella se oppi tasapainottamaan Elvakin toimistotilojen lämmönhallintaa maaliskuun aikana.

Järjestelmä keräsi aluksi oppimisjaksolla dataa siitä, miten lämpökuormat kasvoivat eri huoneissa työpäivien aikana esimerkiksi ihmisten ja laitteiden vaikutuksesta.

Sen jälkeen keinoäly on suhteuttanut lämmityksen huonekohtaisten antureiden dataan ja ulkolämpötilaan.

“Mukavuus tulee siitä, että tiloihin ei tule kylmä, mutta ei myöskään ylilämmitystä. Lämpötila pysyy käytännössä jatkuvasti säädettyjen raja-arvojen sisällä.”