Sähkösuunnittelijan työssä motivoivat monipuoliset haasteet ja mahdollisuus auttaa aidosti asiakkaita projekteissaan, kertoo Artturi Kurkimäki.
Artturi Kurkimäki on työskennellyt Elvakilla alkuvuodesta 2018 saakka ja ehtinyt kasvaa yhteen yrityksen kanssa. Harjoittelussa osaavaksi havaittu Artturi aloitti työt Elvakilla heti valmistuttuaan sähköinsinööriksi ja vastuu on lisääntynyt osaamisen mukana. Nyt hän tekee sähkösuunnittelua pääasiassa toimitilarakentamisen puolella.
”Tulin insinööriopintoihini kuuluvaan tuotantopainotteiseen harjoitteluun avoimin mielin, sillä en tiennyt Elvakista paljoakaan ennakkoon. Huomasin kuitenkin heti, että täällä on mahdollisuus kehittyä mielenkiintoisten projektien parissa.
Harjoittelun aikana suunnittelin kertaalleen suunniteltuja kohteita uudelleen oppimistarkoituksessa. Katsoimme sitten, miten kohde oli käytännössä suunniteltu – siinä pystyi vertailemaan, miten toinen suunnittelija oli ratkaissut harjoittelukohteiden haasteet.
Ymmärsin jo AMK-opintojeni alkuvaiheessa, että insinöörin työ on minun juttuni. Suoritin opinnot Oulun ammattikorkeakoulussa loppuun puoli vuotta etuajassa hyvällä menestyksellä. Nyt teen sähkösuunnittelua pääasiassa toimitilakohteisiin kuten kauppakeskuksiin ja kauppakeskittymiin. Toki mukaan mahtuu monenlaisia pienempiäkin kohteita. ”
”Olin ennen AMK-opintojani ja opiskelukesinä sähköasentajan töissä, muun muassa verkoston asennushommissa, katuvalojen asentajana sekä sähköasentajana Etelä-Suomessa.
Käytännön työkokemuksen ansiosta osaan huomioida asennettavuuden suunnittelupöydällä. Toimitilojen sähkösuunnittelussa täytyy ottaa huomioon mm. tilojen muunneltavuus, rakennuksen laajentamismahdollisuudet sekä käyttäjän ja rakennusliikkeen toiveet.
Sähkösuunnittelijana toimitaan asiantuntijaroolissa ja pyritään ratkaisemaan kohteissa vastaan tulevat haasteet sekä avustamaan työmaata mahdollisimman paljon. Näin projekti saadaan vietyä jouhevasti läpi rakennuksen luovutukseen asti.”
”Meillä on samanhenkistä ja mukavaa porukkaa sekä hyvä kaverihenki. Töitä tehdään ahkerasti, mutta pilke silmäkulmassa. Suunnittelemme monia kohteita yhdessä ja haastavissa suunnittelujutuissa voi mennä milloin vain kysymään neuvoa tiimin vetäjältä tai muilta kollegoilta. Lisäksi työtehtävät ja -kohteet ovat mielenkiintoisia. Etenkin Seinäjoen Ideaparkin suunnittelu on jäänyt mieleen: Pääsimme tekemään monipuolista sähkösuunnittelua ja suunnittelemaan järjestelmiä, joita monissa muissa kohteissa ei tule vastaan. Kohteessa suunniteltiin samaan rakennukseen useita erityyppisiä liiketiloja kuten ravintoloita, autoliike, päivittäistavarakauppa sekä vaateliikkeitä – kaikki käyttäjien toiveiden mukaan. Se oli todella kehittävä projekti.
Sähkösuunnittelijan työssä motivoi myös mahdollisuus auttaa asiakasta aidosti ja päästä ratkaisemaan erityyppisiä haasteita. Käyttäjän toiveiden lisäksi suunnittelussa täytyy ottaa huomioon myös rakennusliikkeen sopimukset.
Sähkösuunnittelijana saa olla asiantuntijan roolissa, sillä suunnittelussa on paljon liikkuvia osia sekä erityyppisiä standardeja, jotka päivittyvät aika-ajoin. Tietotaidolla, hyvällä suunnittelulla ja talotekniikan yhteensovittamisella saadaan hyvä lopputulos, sujuva työmaa ja säästetään asiakas turhilta kustannuksilta.”
”Työpäivän jälkeen käymme yleensä kihlattuni ja kahden bostoninterrierimme Urhon ja Tarmon kanssa kävelyllä – ne koirat ovat aivan huipputyyppejä! Kesäpäivät menevät frisbeegolfia heitellen Oulun seudulla. Talvisin käyn kuntosalilla ja saatan käydä nakkelemassa frisbeegolfia umpihangessakin.”