Vuodesta 2014 Elvakilla työskennellyt Mika Jokitalo on nähnyt, kuinka tietomallinnus tehostaa talotekniikan suunnittelua.
Jokitalo vastaa suunnittelupäällikkönä puolenkymmenen työntekijän LVI-automaatiosuunnittelutiimin vetämisestä.
“Vastaan tiimini taloudellisesta yhtälöstä ja toimin esimiehenä. Työpäiviini kuuluu moninaisia tehtäviä tiimin pyörittämisestä myyntiin ja hankesuunnitteluun”, Jokitalo kertoo.
Tehokkuuden ja laadukkaan suunnittelun yhdistäminen onnistuu parhaiten hyvien työntekijöiden, tiimihengen ja laadukkaiden työkalujen avulla.
Tietokantapohjainen mallinnus auttaa Elvakia ja muita rakennusalan toimijoita suunnittelussa huomattavasti.
“Viimeisen viiden vuoden aikana rakennusten suunnittelun tietomallinnukseen on tullut valtava harppaus”, Jokitalo sanoo.
“Samoin talotekniset suunnitteluohjelmistot ovat kehittyneet älykkäämmiksi.”
Hyvä esimerkki tietomallinnuksen käyttämisestä LVIA-suunnittelussa löytyy Helsingin Pasilan korttelirakennushankkeesta, johon Elvak toteuttaa parhaillaan LVIA-suunnittelua.
“Sen suunnittelussa hyödynnetään Revit-suunnitteluohjelmistoa, joka tallentaa suunnitteluprojektin tiedot yhteen paikkaan.”
Eri suunnittelualojen työskentely samassa virtuaaliympäristössä helpottaa kommunikaatiota suunnittelualojen yli etenkin törmäystarkastelussa. Näin esimerkiksi rakennussuunnittelu ja LVIA-suunnittelu saadaan sovitettua saumattomasti yhteen.
“Kaikkia asioita ei tarvitse käydä kokouksissa läpi, vaan ne voidaan katsoa mallin kautta kuntoon reaaliajassa. Tämä lisää suunnitteluprosessin tehokkuutta.”
Suunnittelijoiden ja rakentajien välisen tiedonkulun sujuvuus auttaa estämään väärinymmärryksiä ja virheitä rakentamisessa.
“Tietysti suunnittelu ja talotekniikka kehittyvät jatkuvasti. Jatkossa on mahdollista hyödyntää Revitin tietokantapohjaista ratkaisua mm. huoltoihin, energiaoptimointeihin tai hiilijalanjäljen laskentaan.”
Vuonna 2009 ammattikorkeakoulusta valmistunut Jokitalo hankki ennen Elvakille tuloaan LVI-suunnittelukokemusta mm. saneerauskohteiden suunnittelusta.
“Timo Lehto kysyi minua mukaan käynnistämään Elvakin LVIA-suunnitteluliiketoimintaa ja tartuin innolla haasteeseen. Sen jälkeen tiimi on kasvanut, samoin firma ja minun vastuualueeni. Olen saanut olla mukana kehittämässä Elvakia myös hallituksesta käsin”, Jokitalo kertoo.
Jokitalo on myös siviilipuolella kiinnostunut siitä, mitä pinnan alta löytyy. Innokas kalamies valmistaa vapaa-ajallaan vaappuja käsityönä noin 300 kappaleen vuosivauhdilla. Itse veistellyt Jomi-vaaput pääsevät testiin Lapin lohijoilla.
“Minulla kalastuskausi alkaa perinteisesti kesäkuun alkupäivinä Tornionjoen Matkakoskelta. Kalastus ja metsästys tuovat hyvää vastapainoa työlle.”