Junnikkala Oy:n sahalaitos, Oulu

Junnikkala Oy:n sahalaitos, Oulu

Elvak toteutti Junnikkala Oy:n modernin, noin 12 000 neliömetrin kokoisen sahalaitoksen sähkö-, LVI- ja automaatiosuunnittelun.
VUOSI 2022-2023
PALVELUT LVIAS-suunnittelu
Automaatiourakointi
MITÄ TEIMME Talotekniikan kokonaissuunnittelu

Talotekniikan suunnittelun keskittämisestä Elvakille saatiin huomattavia synergiaetuja hankkeessa. Sahalaitoksen sähkösuunnittelija Jarmo Niemelä ja LVI-suunnittelija Miikka Mikkola edistivät suunnitelmia Elvakilla rinnakkain.

“Suunnitelmista tulee kerralla yhteensopivat, eli tarvitaan vähemmän uudelleenpiirtämista ja muutoksia rakentamisvaiheessa”, Niemelä sanoo.

Talotekniikan kokonaissuunnittelu auttaa säästämään aikaa ja kustannuksia rakennusvaiheessa. Kohteen tietomallinnus virtaviivaisti tässäkin tapauksessa suunnittelua huomattavasti. Lisäksi mallinnus auttaa rakennuskohteen hallinnassa sen koko käytön ajan.

Automaatiolle löytyi paikat

Myös automaatiosuunnittelu pystyttiin yhdistämään saumattomasti sähkö- ja LVI-suunnitelmiin.

“Automaatiomoduulit hajautettiin rakennukseen yhteensä yhdeksään kiinteistötekniikkaa palvelevaan sähkönjakokeskukseen. Suunnitteluvaiheessa pystyttiin varmistumaan siitä, että automaatiolaitteille on keskuksissa riittävät ja tarkoitusta palvelevat tilat”, Niemelä sanoo.

Kohde valmistuu loppuvuodesta 2023. Elvak toteuttaa myös sahalaitoksen automaatiourakoinnin.

Suuri joka suhteessa

Oulun Laanilassa sijaitseva sahalaitos on Junnikkala Oy:n historian suurin investointi. Rakennuskohteena se on erikoinen jo kokoluokkansa puolesta. Noin 12,5 hehtaarin tontilla oleva 18 metrin harjakorkeuteen nouseva tehdashalli oli talotekniikan suunnittelun näkökulmasta mielenkiintoinen haaste.

“Esimerkiksi sähkösuunnittelussa oli huomioitava erilaisten tuotantolaitteiden ja niitä palvelevien sähkökeskusten sijoittelu, kokoluokka ja sähköntarve”, Niemelä kertoo.

LVI-suunnittelussa esimerkiksi sähkökeskusten ilmanvaihto on suunniteltu ylipaineisiksi siten, että tiloihin ei pääse ylimääräistä pölyä. Tärkeiden laitetilojen ylilämmön poistoon liittyvät LVI-laitteet asennetaan kahdennettuna. Näin toisen laitteen vikaantuminen ei kaada koko järjestelmää.

“LVI-suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota lämpökuormiin ja lämpötilojen hallintaan. Korkeassa tilassa lämpötilat kerrostuvat voimakkaasti, mitä on pystytty ehkäisemään mm. järjestelmävalinnoilla”, Mikkola kertoo.